23948sdkhjf

I miljöns- och bioekonomins tecken

Det här numret av Nordisk Papperstidning & Biobusiness fortsätter i miljöns- och bioekonomins tecken. 
Stora Ensos nya koncernchef Karl-Henrik Sundström flyttar fram positionerna på biomaterialområdet och tar på allvar upp kampen mot plasten med den fantastiska råvara han förfogar över. Avancerade pappersförpackningar är avgörande i striden mot plast och är en förutsättning för att möta klimathotet.

Maria Hollander på The Paper Province konstaterar i samma anda att vi i Norden har erfarenheter på bioekonomins område som byggts upp under århundraden. Vad väntar vi på? Klimathotet som drivkraft för förändring är lika verkligt som ändrade konsumtionsmönster.

Att det enkla ofta är det bästa konstaterar Ulf Svahn, vd för Svenska Petroelum och Biodrivmedelsinstitutet SPBI, och slår ett slag för den förnybara råvaran lignin som bensinkomponent. Processen med att tillverka biobensin från lignin liknar tillvägagångssättet av fossil bensin. Infrastrukturen finns redan vilket gör att mycket redan är vunnet.

Fossila produkter utmanas nu av skogsbiomassa på alla fronter. Därför känns det extra kul att få vara med i hetluften som samarbetspartner av mässor för framtidens massa- och pappersindustri. International Pulp & Paper Week och Bioeconomy Innovation Forum heter ett nytt evenemang som fokuserar på biobaserade branscher. Premiären äger rum på Stockholmsmässan 2016.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078