23948sdkhjf

Ny utredning tittar på alternativ baskraft

Kärnkraften har de senaste åren stått för ca 40 procent av den svenska elförsörjningen. Nu förbereds avvecklingsfasen. Vilka alternativ till ny baskraft finns. En ny utredning har tillsatts.
Basindustrins energisamarbete, SKGS, Skogen, Kemin, Gruvorna och Stålet, säger att man i brist på politiska initiativ tar saken i egna händer och tillsätter en utredning som ska titta på vilka alternativ som finns till ny baskraft när den befintliga kärnkraften ska fasas ut 2020-2040.

Utredningen leds av Jöran Hägglund, tidigare statssekreterare på Näringsdepartementet och chef för public and regulatory affairs på Vattenfall.

En del av elproduktionen som upphör kommer att ersättas med vindkraft, men den tekniska livslängden på befintliga vindkraftverk löper ut ungefär samtidigt som kärnkraft ska fasas ut. Samtidigt måste en ansökan om att få uppföra ny kärnkraft prövas av Mark- och miljödomstolen och Strålsäkerhetsmyndigheten. Berörd kommun ska ta ställning enligt plan- och bygglagen och ytterst beslutar regeringen i frågan om ny kärnkraft.

Av de alternativ till ny baskraft som finns så är ersättningskraft och gasturbiner de som bäst uppfyller kravet på konkurrenskraftiga kostnader, framgår av EU:s rapport om kostnader för olika energikällor som publicerades i fjol.

SKGS är uppdragsgivare för utredningen som bland annat ska titta på:

* Hur behovet av ny baskraft ser ut?

* Vilka huvudalternativ som finns för ny baskraft?

* Vilka typer av kostnader som är förknippade med de olika alternativen?

* Vilka miljöaspekter som är förknippade med alternativen?

* Hur tillståndsprocesserna ser ut?

* Vilka förberedelser som finns när det gäller lagstiftning och inom myndigheter för att ta ställning till ansökningar om tillstånd för nya anläggningar?

* Hur lång tid som de olika beslutsprocesserna förväntas ta för att ge tillstånd till nya anläggningar?

* Hur lång tid det bedöms ta för att uppföra nya kraftverk?
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063