Patenterad teknik revolutionerar grönlutshantering

| Av Redaktionen Papernet | Tipsa redaktionen

En ny patenterad teknik för filtrering av grönlut höjer kapaciteten och minskar energi- och kemikalieåtgången i massaindustrin rejält. Aspa Bruk har testat den och resultatet är över förväntan. Nu går Aspa vidare med en fullskaleanläggning.

Tekniken vi talar om skiljer sig från traditionella grönlutsfilter på marknaden. Hemligheten sitter i förfiltreringen med efterföljande mikrofilter förklarar Lennart Källén, vd för Cleanflow, som också namngivit processen.

Lennart Källén liknar reningen vid en njure.

– Vi arbetar med en teknik där en 1,5 meter lång keramikstav med 19 kanaler på 6 mm i diameter genomströmmas av ett högt grönlutsflöde. Det byggs aldrig upp någon filterkaka som sätter igen filtret som hos traditionella filter. Filterkakan skalas av kontinuerligt i processen.

En pilotanläggning med den här tekniken togs i drift i Aspa bruk 2010. Den kördes i 500 dygn under 12 000 timmar, till januari 2013. Resultatet blev så framgångsrikt att Aspa valde att resa en fullskaleanläggning som har gått i full drift sedan i våras.

Boosteranläggning

Aspa Bruks förre vd Bengt Lindqvist ville ha en slags boosteranläggning, en kombinationsrening där en del av flödet moderniserades med Cleanflow för att ta 25 procent, motsvarande 22 kubikmeter av grönluten per timme. Den andra delen av grönlutsreningen var Aspas befintliga kassettfilter som hanterade den större delen. På så sätt avlastades det gamla kassettfiltret hydrauliskt, så att det fick en bättre drift. I CleanFlow– processen blev grönluten helt partikelfri. Sammantaget blev resultatet att mängden slam minskades.

I den fullstora anläggningen i Aspa sitter nu två filterhållare med 46 filterelement i varje. Ett förfilter tar bort större partiklar än 6 mm i andra änden.

Den ofiltrerade grönluten hos Aspa Bruk innehåller ca 700 milligram slam per liter, medan den filtrerade grönluten från Cleanflow-anläggningen har så låga halter att partikelmängden inte går att mäta, ens med avancerade ljusspridningsmetoder. De oönskade, processfrämmande, grundämnena har reducerats rejält.

Fram till november har CleanFlow anläggningen i Aspa bruk renat 95 000 kubikmeter grönlut, motsvarande 27 000 ton massa.

Aspa bruk har nått kapacitetsmål, tillgänglighetsmål och renhetsmål som förväntades och kör nu anläggningen själva. 22 kubikmeter renad grönlut i timmen går nu igenom processen, varav en fjärdedel genom den nya grönlutsanläggningen, som fjärrövervakas.

Projektets avtal tecknades 5 juli 2012 och anläggningen var färdigställd i januari 2013. Full drift skedde 4 mars 2013 och sedan maj i år har Aspa kört med fullt kapacitetsutnyttjande. Redan innevarande år räknar Aspa med att ha tjänat upp till 10 miljoner kronor på anläggningen.Håll dig uppdaterad med Process Nordic
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Gruvor och stål är motorn

Transportmedelsindustrin, gruvor och stål, samt maskiner och metall går starkt, framgår av industrins nya gemensamma konjunkturbedömning.

Förundersökningen nedlagd

I gång igen

Ringhals 3 är tillbaka i full produktion efter den årliga översynen där fler än 2000 uppgraderingar gjordes i anläggningen. 

Svensk stålproduktion avgörande för klimatet

Datacenter på OKGs skyddsområde

Uniper har nyligen tecknat en avsiktsförklaring med nätverksoperatören BRS Networks om att etablera datacenter inom kärnkraftverket OKGs skyddsområde.

Smart optimering sparar 25 procent

Kineser köper Nordic Paper

Nordic Paper med fabriker i Bäckhammar, Åmotsfors, Säffle och norska Greåker säljs till kinesiska pappersmassagiganten Anhui Shanying Paper Industry Co.

Arkiv

Joint Venture för fossilfritt stål

SSAB, LKAB och Vattenfall har bildat ett Joint Venture-bolag för att fortsätta driva initiativet HYBRIT framåt.

En glad sommar

Solen skiner på Sunpine

”Det är skillnad på gruva och gruva”

Bergsstaten har mycket att göra just nu; resultatet från den förra prospekteringsvågen börjar synas. Dessutom ska koncessioner omprövas efter Norra kärr-domen.

Ny modell för balansering

För att möta framtida utmaningar i det nordiska kraftsystemet och samtidigt dra full nytta av utvecklingen på den europeiska elmarknaden, har Svenska kraftnät och norska Statnett tagit ett första gemensamt steg mot en förnyad balanseringsmodell.

Luft i förpackningarna

Utreder säkerhet för gruvsanering

Stänger PM8 i Kvarnsveden

PulpEye på Aspa Bruk

"Aldrig varit så säker"

EU-förslag om antidumpning

13 Mkr mot skogsskador

Koll på skogen?

Svenskarna ska vara kända för att vara ett skogsälskande folk – men har vi koll på vad skogen också används till?

Pionjäranläggning förtidspensioneras

17 juni levererade Oskarshamn 1 (O1), den första kommersiella reaktorn i Sverige, sina sista kilowattimmar el.

1

Vibrationsövervakning med HD-teknologi

Nordic Paper Åmotfors bygger ut det befintliga onlinesystemet för vibrationsmätning på PM6 med ytterligare mätpunkter från SPM.

Södrastöd till forskningen

Ingenjörer topprankar ABB

ABB har levererat DolWin2

Preem Gas AB danskt

Inget jobbsug i miljösektorn

Ökad malmproduktion 2016

Nya material från skogen

Investment in bar finishing capabilities

Cassandras vd delgiven

Staten berett gå in i Pajala

Nyinvigde världens modernaste

Bygger vätgasanläggning

Vill minska processindustrins utsläpp

1

Genombrottsorder för Svenska Aerogel

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.1