Patenterad teknik revolutionerar grönlutshantering

| Av Redaktionen Papernet | Tipsa redaktionen

En ny patenterad teknik för filtrering av grönlut höjer kapaciteten och minskar energi- och kemikalieåtgången i massaindustrin rejält. Aspa Bruk har testat den och resultatet är över förväntan. Nu går Aspa vidare med en fullskaleanläggning.

Tekniken vi talar om skiljer sig från traditionella grönlutsfilter på marknaden. Hemligheten sitter i förfiltreringen med efterföljande mikrofilter förklarar Lennart Källén, vd för Cleanflow, som också namngivit processen.

Lennart Källén liknar reningen vid en njure.

– Vi arbetar med en teknik där en 1,5 meter lång keramikstav med 19 kanaler på 6 mm i diameter genomströmmas av ett högt grönlutsflöde. Det byggs aldrig upp någon filterkaka som sätter igen filtret som hos traditionella filter. Filterkakan skalas av kontinuerligt i processen.

En pilotanläggning med den här tekniken togs i drift i Aspa bruk 2010. Den kördes i 500 dygn under 12 000 timmar, till januari 2013. Resultatet blev så framgångsrikt att Aspa valde att resa en fullskaleanläggning som har gått i full drift sedan i våras.

Boosteranläggning

Aspa Bruks förre vd Bengt Lindqvist ville ha en slags boosteranläggning, en kombinationsrening där en del av flödet moderniserades med Cleanflow för att ta 25 procent, motsvarande 22 kubikmeter av grönluten per timme. Den andra delen av grönlutsreningen var Aspas befintliga kassettfilter som hanterade den större delen. På så sätt avlastades det gamla kassettfiltret hydrauliskt, så att det fick en bättre drift. I CleanFlow– processen blev grönluten helt partikelfri. Sammantaget blev resultatet att mängden slam minskades.

I den fullstora anläggningen i Aspa sitter nu två filterhållare med 46 filterelement i varje. Ett förfilter tar bort större partiklar än 6 mm i andra änden.

Den ofiltrerade grönluten hos Aspa Bruk innehåller ca 700 milligram slam per liter, medan den filtrerade grönluten från Cleanflow-anläggningen har så låga halter att partikelmängden inte går att mäta, ens med avancerade ljusspridningsmetoder. De oönskade, processfrämmande, grundämnena har reducerats rejält.

Fram till november har CleanFlow anläggningen i Aspa bruk renat 95 000 kubikmeter grönlut, motsvarande 27 000 ton massa.

Aspa bruk har nått kapacitetsmål, tillgänglighetsmål och renhetsmål som förväntades och kör nu anläggningen själva. 22 kubikmeter renad grönlut i timmen går nu igenom processen, varav en fjärdedel genom den nya grönlutsanläggningen, som fjärrövervakas.

Projektets avtal tecknades 5 juli 2012 och anläggningen var färdigställd i januari 2013. Full drift skedde 4 mars 2013 och sedan maj i år har Aspa kört med fullt kapacitetsutnyttjande. Redan innevarande år räknar Aspa med att ha tjänat upp till 10 miljoner kronor på anläggningen.Håll dig uppdaterad med Process Nordic
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Mycket hög tillgänglighet i vinter

Vill bygga stort bioraff i Timrå

Förslag om ekokompensation

Högre järnmalmspris hissar resultatet

Året har inletts positivt med ökad produktionsvolym och rörelseresultat för första kvartalet, skriver LKAB i ett pressmeddelande när spotpriset för järnmalm under kvartalet handlats till den högsta prisnivån sedan hösten 2014.

Letar ny ägare till Gobigas

GoBiGas, Göteborg Energis demonstrationsanläggning för storskalig produktion av biogas genom förgasning av skogsråvara, kan få en ny ägare.

Startat nya extrudern i Husum

Återupptar arbetet med nyckelbiotoper

Arkiv

74-tonsfordon ger marginell nytta

”Skogsnäringen – en framtidsbransch”

Stålklänningar åter till Munkfors

Mer olja i Barents hav

De norska gas- och oljetillgångarna i Barents hav är betydligt större än vad som tidigare antagits, visar nya beräkningar från norska Oljedirektoratet.

Unik metod för gruvavfall

Rester blir biovätgas och bioplast

Ökar mer än förväntat

Försäljningen ökar mer än förväntat, produktionen var den högsta någonsin i ett enskilt kvartal. 

Drönare ska säkra gruvorna

Autonoma drönare som inspekterar svåråtkomliga gruvschakt efter sprängningar i berget ska bidra till en säkrare gruvmiljö. Utvecklingen av autonom robotik i gruvor leds av forskare vid Luleå tekniska universitet som en viktig del av framtidens gruvdrift.

Klimatklivet – ska göra biogasen möjlig

Cellulosa framtidens textilier

Nu JO-anmäler vi...

Södra vill transportera fossilfritt 2030

Ersätter fossila barriärer

Aluminium intressant alternativ

Forskning kring förgasning får 78 Mkr

Lärosätena saknar säkerhetskurser

Processindustrins framtida ingenjörer får ingen ordentlig säkerhetsutbildning. Riskanalys och processäkerhet saknas på schemat hos flera lärosäten – och de kurser som finns är valbara.

JO-anmäler Naturvårdsverket

Varmhållning undviker saltad nota

Regeringen satsar 37 Mdkr på FoU

Försiktig stubbskörd är inget hot

Beslut om tysklandsförbindelse

Malmberget uppdateras

Optimerar stränggjutningsprocessen

Förbereder finsk inflytt

Brister i flertalet gruvsaneringar

Ljus framtid för förnybart

Göran Persson in i LKAB

Omkom i fallolycka på Rönnskärsverken

Märket är satt – 6,5 procent på tre år

Sänd till en kollega

0.132