23948sdkhjf

Luleåforskare skalar upp nanocellulosa

På tisdagen demonstrerade forskarna vid Luleå tekniska universitet för industri och forskningsinstitut hur de har lyckats skala upp processen med tillverkning av nanocellulosa av två olika restprodukter från massaindustrin.
Luleå tekniska universitet skalar upp tillverkningen av nanocellulosa från skogsrester, vilket på sikt kan ge skogsindustrin nya lönsamma produkter. Den ena produkten är en fiber från Domsjö fabriker som mals ner till små nanofibrer. Genom den har forskarna lyckats utöka mängden från tidigare 2 kilo per dag till 15 kilo per dag. Den andra restprodukten är nanokristaller som man lyckats skala upp från 50 till 640 gram/dag. Detta är intressant för skogsindustrin.

Nanofilter för rening av processvatten och dricksvatten är bara en möjlig produkt som tillverkas av nanocellulosa, men cellulosan har betydligt större potential, skriver Luleå Tekniska universitet i ett pressmeddelande.

- Storskalig produktion av nanocellulosa är nödvändigt för att möta ett växande intresse av att kunna använda biobaserade nanopartiklar i en rad olika produkter, säger professor Kristiina Oksman.

Bilden överst, Fr v Professor Alexander Bismarck från Imperial College i London som är samarbetspart i forskningsprojektet, Björn Alriksson, SP Processum och Anna Svedberg, Domsjö Fabriker AB, Örnsköldsvik och Aji Matthew projektledare LTU. Foto: Leif Nyberg.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078