23948sdkhjf

UPM köper Myllykoski

2010-12-21 Nu är det klart: UPM köper Myllykoski med dotterbolaget Rhein Papier. I affären ingår samtliga produktionsanläggningar i Finland, Tyskland och USA samt försäljningsorganisationen.
Det var i slutet av september, som det blev känt att UPM och Myllykoski förhandlar om ett samgående. Det var den finska tidningen Kauppalehti, som först rapporterade om saken, vilket fick till följd att både UPM och Myllykoski bekräftade att diskussioner pågår.

Affären är alltså väntad. Familjeägda Myllykoski har haft stora problem och gått med förlust under senare tid. Helt nyligen kunde Papernet rapportera, att Myllykoski avser att minska antalet anställda vid sitt finska bruk med 140 persner. En av pappersmaskinerna vid vruket i Kouvola står stilla sedan en månad tillbaka.

Genom affären stärks UPMs ställning inom magasinspapper. Affären beräknas, förutsett konkurrensmyndigheternas godkännande, kunna slutföras under första halvåret 2011. Köpesummans storlek har inte offentliggjorts. De förvärvade enheterna är värda runt 900 miljoner euro, enligt UPM.

- Vi har tagit beslutet att sälja våra företag till UPM, säger Carl G Björnberg, styrelseordförande och huvudägare i Myllykoski. Jag tror att Myllykoskis personal får bra framtidsutsikter genom det här arrangemanget, och att våra kunder också fortsättningsvis kommer att få bra och kompetent service och fina produkter. För våra leverantörer kan den här affären bli en möjlighet till utökad verksamhet.

- Myllykoski har varit en innovatör inom pappersindustrin och utvecklat nya papperskvaliteter och teknologier, som vi är mycket stolta över. Namnet Myllykoski står för solid kvalitet, pålitlighet och utveckling, fortsätter Carl G Björnberg.

- Att förena våra krafter och få en vettigare produktion i Europa är nödvändigt för hela branschen, understryker UPMs koncernchef, Jussi Pesonen, till nyhetsbyrån FNB.

Myllykoski och Rhein Papier har sju fabriker i Finland, Tyskland och USA. Koncernen har 2 700 anställda, varav knappt 500 i Finland.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063