23948sdkhjf

Domsjö investerar och vill växa utomlands

2010-12-17 Domsjö Fabriker tidigarelägger investeringar för att öka kapaciteten av specialcellulosa. Samtidigt undersöker bolaget andra utvecklingsmöjligheter, till exempel företagsköp.
Domsjö Fabriker fortsätter investera och vill växa internationellt.

- Det är viktigt att vi behåller tätpositionen och kan växa med våra kunder. Därför utvecklar vi bioraffinaderiet i Domsjö, samtidigt som vi undersöker andra utvecklingsmöjligheter genom bland annat företagsförvärv, säger Ola Hildingsson, VD i Domsjö Fabriker.

Domsjös styrelse har nu beslutat tidigarelägga investeringar inom ramen för utvecklingsprogrammet Domsjö 2012. Beslutet innebär, att investeringar för ytterligare 280 miljoner kronor genomförs i Domsjö under 2011.

– Investeringarna är en fortsättning på det pågående utvecklingsprogrammet Domsjö 2012, inom vilket vi tidigare i år beslutat investera i en ny lignintork. Dessutom beslutades tidigare om reinvestering i ett nytt renseri, totalt 300 miljoner kronor, säger Hildingsson.

– Utvecklingsprogrammet kommer att öka vår cellulosakapacitet från dagens cirka 200 000 årston till 255 000 årston. Det gör att vi kan växa med våra kunder på den expansiva textilmarknaden, och vi vill genomföra denna expansion så fort som möjligt, tillägger han.

Domsjös specialcellulosa används i huvudsak till viskos för textilproduktion. Det är en marknad som för närvarande växer starkt.

Parallellt med utvecklingen av bioraffinaderiet i Domsjö undersöker bolaget möjligheter att stärka sin ställning på den växande marknaden för specialcellulosa.

– Ett alternativ kan vara att konvertera existerande sulfatmassabruk i Skandinavien. Detta är dock komplicerat, dyrt och tveksamt ur lönsamhetssynpunkt. Ett annat alternativ, som vi utvärderar, är att etablera produktion av specialcellulosa i Sydamerika. Inga beslut är dock ännu fattade, betonar Ola Hildingsson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125