23948sdkhjf

(s) vill prata energipolitik med regeringen

2010-12-16 Socialdemokraterna uppmanar regeringen att bjuda in till förnyade samtal om energipolitiken, med målet om en blocköverskridande överenskommelse.
Socialdemokratgerna vill ha en ny blocköverskridande överenskommelse om energipolitiken. Det är den senaste tidens chockhöjningar av elpriserna och den energiintensiva industrins protester, som fått socialdemokraternas näringspolitiske talesperson, Lars Johansson, att agrea.

- Kallt väder, trasiga kärnkraftverk och halvtomma vattenmagasin gör att elpriserna återigen skenar. Vissa industrier har tvingats stänga ned sin produktion och jobben hotas. Och jo-jopriserna drabbar även hushållen. Precis som förra vintern. Det är uppenbart att regeringen inte har gjort något för att förra vinterns situation inte ska upprepas, säger Lars Johansson i ett pressmeddelande.

I Dagens Industri krävde flera tunga industriföreträdare nyligen krafttag från politikerna i energifrågan. Och kravet på nya kärnkraftsreaktorer är utbrett inom näringslivet, inte minst massa- och pappersindustrin.

De stora energibolagen på den svenska marknaden är dock i nuläget tveksamma till om nya reaktorer blir lönsamma - en åsikt som inte delas av massa- och pappersindustrin.

- Vi borde vara den prefekta köparen av el, vi behöver i stort sett lika mycket varje dag året runt, säger Holmens koncernchef, Magnus Hall, i torsdagens DI.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063