23948sdkhjf

SCA topprankat för miljö och mänskliga rättigheter

2009-12-14 Skogsindustrin är bra på att hantera frågor som rör miljö och mänskliga rättigheter. Det framgår av försäkringsbolaget Folksams Index för ansvarsfullt företagande. SCA får, tillsammans med SKF, högsta sammanlagda betyg.
Företag kopplade till ägarsfärer som Wallenberg, Handelsbanken och svenska staten är bättre än det genomsnittliga företaget på Stockholmsbörsen i sitt arbete med miljö och mänskliga rättigheter. Det visar Folksams Index för ansvarsfullt företagande. Stenbecksfären och medie- och underhållningsbranschen ligger i botten. Årets två förebildsföretag är SKF för miljö och ABB för mänskliga rättigheter.

Skogsindustrin får generallt bra betyg i Folksams undersökning. När det gäller miljö får branschen i genomsnitt fem stjärnor (5,05) av sju möjliga, och när det gäller mänskliga rättigheter får branschen i genomsnitt fyra stjärnor (3,50) av sju möjliga.

Bäst i branschen vad gäller miljö är SCA, som får sju av sju möjliga stjärnor i betyg (6,35), tätt följt Billerud, Stora Enso och Holmen med sex stjärnor vardera, och Rottneros med fem stjärnor. SCA har en god beredskap i form av policies och handlingsprogram, skriver Folkam, och fortsätter: Företaget har till en mycket hög grad lyckats hantera sina mest centrala miljöaspekter i termer av skogsskötsel, energi- och vattenanvändning och utsläpp av växthusgaser.

När det gäller mänskliga rättigheter hamnar Holmen i topp bland skogsindustribolagen. Holmen får betyget fem stjärnor (5,04) av sju möjliga, tätt följt av SCA (4,76) och Stora Enso (4,30). Folksam konstaterar, att Holmen har en god beredskap och en mängd policies, som backas upp av program. De omfattar bland annat hälsa och säkerhet, mångfald, kollektiv förhandlingsrätt samt mänskliga rättigheter i leverantörsledet.

Sammantaget kontaterar Folksam, att standarden är förhållandevis hög i branschen beträffande både miljö och mänskliga rättigheter.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063