23948sdkhjf

Skogsstyrelsen: Stora möjligheter till ökad produktion i skogen

2008-12-16 Sveriges skogstillgångar kan ge ännu mer i framtiden. Val av satsningar för miljön och investeringar för att öka skogstillväxten kommer att markant påverka den framtida virkestillgången. Även klimat- och energipolitiken får stora effekter på lång sikt. Det konstaterar Skogsstyrelsen i den skogliga konsekvensanalys och virkesbalansberäkning som på tisdagen lämnades till regeringen.
Ändrat klimat får en stor påverkan på skogstillväxten, men det behövs mer kunskap för en säkrare bedömning av effekterna enligt Skogsstyrelsen. Hur mycket råvara skogen kan ge beror till stor del på kommande beslut inom såväl miljöpolitiken som energi- och klimatpolitiken, men också på skogsbrukets investeringar för att öka skogsproduktionen.

– Det är angeläget att det övergripande produktionsmålet i skogspolitiken konkretiseras, och att det uttrycker en ambition att öka virkesproduktionen på den mark som brukas, säger överdirektör Håkan Wirtén på Skogsstyrelsen.

Skogens stora klimatnytta kan bli ännu större framöver, menar Skogsstyrelsen. Det finns goda möjligheter att öka användningen av förnybar energi från hyggesavfall och stubbar. Skogen fortsätter att lagra mycket kol, inte minst i skyddade skogar.

Med fyra olika framtidsbilder beskriver Skogsstyrelsens konsekvensanalys den möjliga utvecklingen de kommande decennierna. Ett referensscenario bygger på dagens skogsskötsel och nuvarande miljömål. Ett miljöscenario bygger på större miljösatsningar för att nå det långsiktiga miljömålet Levande skogar medan produktionsdito utgår från dagens miljömål men med stora insatser för att öka skogens tillväxt. Ett fjärde scenario slutligen är en sammanslagning av förutsättningar för miljö- och produktionsscenarierna.

Det framtida landskapet blir alltmer uppdelat mellan brukade och skyddade skogar, särskilt vid intensivare produktion, visar analyserna. Om cirka 50 år kommer den möjliga avverkningen i de olika scenarierna att ligga på mellan 100 och 125 miljoner skogskubikmeter. Skogsstyrelsen anser, att ett kriterium på vad som är högsta hållbara avverkningsvolym bör införas.

– Vi bedömer att den högsta hållbara avverkningsvolymen i snitt kommande tio år ligger i intervallet 95 – 100 miljoner skogskubikmeter per år med nuvarande förutsättningar, säger Skogsstyrelsens Magnus Fridh.

Skogsstyrelsen har gjort sina beräkningar med hjälp av bland andra Sveriges lantbruksuniversitet. /AA
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094