23948sdkhjf

Huvudägare kräver att staten ska rädda Norske Skog

2008-01-03 Det norska investmentbolaget Unionen AS och dess ledartrojka Ove Gusevik, Øystein Stray Spetalen och Petter Stordalen, som numera är största enskilda ägare i Norske Skog, vill att norska staten ska gripa in och rädda den krisdrabbade tidningspappersgiganten.
Investerartrion vill se en medverkan från norska staten för att rädda Norske Skog. De bekräftar att de vill avyttra Norske Skogs båda bruk Skogn och Follum i Norge till ett nytt bolag, som skulle ägas till lika delar av norska staten, norska skogsägare och Norske Skog.

– Detta skulle kunna vara ett alternativ för att säkra en långsiktig överlevnad och ett fortsatt norskt ägande av dessa båda fabriker, säger Ove Gusevik.

Motiven bakom förslaget ifrågasätts dock i skogsägarledet. Enligt en styrelseledamot i en skogsägarförening vill Gusevik, Stray Spetalen och Stordalen också sälja Norske Skogs verksamheter i Asien. Kvar i det börsnoterade Norske Skog skulle pappersbruket Saugbrugs i Halden i Sydnorge vara samt anläggningarna i Australien, Sydamerika och Europa.

– Det är tydligt att drivkraften för investerartrion är att på det sättet få fram värdena i Norske Skog och låta skulderna ligga kvar i de verksamheter som avyttras, säger en källa inom skogsägarrörelsen i Norge till Nordisk Papperstidning/Papernet.

På begäran av investmentbolaget Unionen AS har Norske Skog kallat till en extra bolagsstämma den 10 januari. /AA
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063