23948sdkhjf

Miljöorganisationer anmäler skogsbolag

Svenska Naturskyddsföreningen och Sveriges Ornitologiska Förening anmäler fyra skogsbolag för regelbrott mot FSC. Miljöorganisationerna anser att bolagen Bergvik, Holmen, SCA och Sveaskog har använt plantor behandlade med kemiska bekämpningsmedel som enligt organisationerna inte tillåts enligt FSC:s regler. De lämnar nu in en anmälan till certifieringsbolagen.

De aktuella bekämpningsmedlem är cypermetrin och imidakloprid som används för att som motverka snytbaggeangrep. Ämnena har tidigare tillåtits på dispens, men sedan 2004 finns inget beslut om dispenser i FSC:s regler. Mikael Karlsson, ordförande i Svenska Naturskyddsföreningen säger

– Det är märkligt att skogsbolagen fortsätter med sin giftspridning i strid med en grundpelare i det miljöcertifierade skogsbruket. Det medför inte bara skador på naturen och skogsarbetare, utan underminerar också FSC:s trovärdighet på marknaden. Om bolagen vill ta ansvar för FSC-certifieringen måste de sluta med giftspridningen.

Organisationerna menar att det finns mer miljövänliga alternativ. Lars Lindell, ordförande i Sveriges Ornitologiska Förening säger

- Det finns idag alternativa metoder med lika god eller nästan lika god effekt på plantorna. Den mest framgångsrika metoden heter Conniflex och innebär att man applicerar sandkorn i ett bindemedel som hindrar snytbaggarna att gnaga. Skogsbolagen har haft gott om tid att prova dessa alternativ. Därför kan gifterna avvecklas nu.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078