23948sdkhjf

Finska konflikten slog hårt på M-reals resultat

2005 blev ytterligare ett mörkt år för M-real. Rörelseresultatet för helåret 2005 föll till fyra miljoner euro, exklusive poster av engångskaraktär, jämfört med 61 miljoner euro året innan.

Det veka resultatet förklaras först och främst med kostnader i samband med konflikten i Finland. Prisfall för obestruket finpapper, ökade kostnader för fossila bränslen, transporter och energi är andra faktorer som påverkat negativt, något som högre priser för bestruket finpapper och bolagets pågående sparprogram inte kunnat uppväga.

M-reals koncernchef, Hannu Anttila är ändå positiv inför framtiden, mycket tack vare det omfattande sparprogrammet, som kommer att vara helt genomfört i slutet av 2006.

- Sista året för vårt sparprogram som lanserades hösten 2004 har börjat och en stor del av åtgärderna har nu genomförts. Vi har slimmat våra operativa modeller, klargjort vinstmål och avsevärt minskat våra skulder. Mer än hälften av åtgärderna som ska ge årliga besparingar på 200 miljoner euro har genomförts. Dessutom kommer vår höjda produktionseffektivitet att förbättra inkomsterna med åtminstone 30 miljoner euro.

Han fortsätter:
– Efterfrågan för våra huvudprodukter kommer att förbättras under första kvartalet och vi är optimistiska för möjligheten att öka priserna, särskilt för obestruket finpapper. Priset för bestruket magasinspapper kommer mest troligt också att gå upp något. På grund av de kraftiga ökningarna av produktionskostnader föreligger det särskilt stora behov att få igenom prisökningar för bestruket finpapper och kartongprodukter.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062