23948sdkhjf

Storsatsning på fortsatt fiberforskning vid KTH

Världsledande forskning för avancerad materialdesign – det är målet med de 45 miljoner kronor som Stiftelsen för Strategisk Forskning anslår till professor Tuula Teeri och hennes forskargrupp vid Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, i Stockholm för uppbyggnaden av ett strategiskt forskningscentrum inom biomimetisk fiberteknik.

Sverige behöver en strategi för att förnya den skogsindustriella forskningen och utvecklingen bortom traditionella produkter. Det är bakgrunden till att Tuula Teeri och hennes forskargrupp ska bygga upp ett tvärvetenskapligt centrum, vars syfte är att ta fram metoder för att på bästa sätt utnyttja träfibrer och de polymerer som bygger upp dessa.

- Vår vision är att en sådan strategi ska baseras på nya multifunktionella biomaterial, som förenar miljövänlighet med höga prestanda, säger Tuula Teeri. Det övergripande målet för centret är att förstå självorganisering, struktur och egenskaper hos träfibrers komplexa cellväggar för att kunna utnyttja cellväggen som en biomimetisk modell för avancerad materialdesign.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125