23948sdkhjf

Nya turer i kampen om skogen i norra Finland

En grupp samiska skogsarbetare i finska Lappland har protesterat mot avverkningsstoppet som statliga Metsähallitus proklamerade i november, erfar Nordisk Papperstidning. Gruppen uppges ha vänt sig till FNs kommitté för mänskliga rättigheter med sin invändning mot det sex månader långa avverkningsstoppet, som de menar gör dem arbetslösa.

Metsähallitus tillkännagav avverkningsstoppet rörande vissa områden i norra Finland som ett svar på protester mot avverkningar från renskötande samer i området, som menar att avverkningarna förstör deras renbetesmarker. Också de hade vänt sig till FNs männikskorättskommitté med sina klagomål, sedan de inte fått gehör för sina synpunkter i Finland.

Metsähallitus gick då ut med ett halvårslångt avverkningsstopp, så att saken skulle kunna utredas av FN. De nya protesterna är alltså invändningar mot avverkningsstoppet.

Det är avverkningarna i de aktuella områdena, som under hösten föranlett ett antal Greenpeace-aktioner, bland annat mot Stora Enso, både i Finland och i Tyskland.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094