Nu JO-anmäler vi...

| Av Redaktionen Processnet | Tipsa redaktionen

Process Nordics reporter Jesper Gunnarsson anmäler med tidningens fulla stöd Naturvårdsverket och Naturvårdverkets och Energimyndighetens gemensamma forskningsprogram Vindvals programsekreterare till JO. Indirekt omfattar anmälan även Vindvals kanslichef.

Vi vill ha klarhet av JO vilka skyldigheter Naturvårdsverket och programsekreterare har när vi begär ut mejlkommunikationen mellan myndigheten, programsekreteraren och ett antal involverade energibolag.
Omständigheterna är anmärkningsvärda.

Det handlar om en utdragen fördröjning av en begäran av Jesper Gunnarsson att få ut en mejlkonversation som slutar med att Process Nordic fick ut en tom mejlinglista efter det att programsekreteraren raderat alla mejl.

Dumhet eller medvetet underhållande av dokumentation tillhörande en myndighet av programsekreteraren, en halvtidsanställd konsult? Det där får JO bringa klarhet i.

Anmärkningsvärt är att Vindvals kanslichef inte anser det är något att hänga upp sig på – det att Vindvals programsekreterare raderat myndighetens mejl efter det att de efterfrågats av Process Nordics reporter Jesper Gunnarsson.

Lika anmärkningsvärt är att kanslichefen inte tidigare reagerat över att Vindvals ordförande systematiskt raderar sina mejl, förutom ett antal viktigare mejl som han sparar på en extern hårddisk.

När Process Nordic vill titta på dem visar det sig att ordförandens hårddisk gått sönder (sic!, var det inte hunden som tuggat sönder den...). Ordföranden förklarar att han vidtalat expertis som förklarat hårddisken som stendöd.

Bakgrunden är att Process Nordic skrivit om hur en forskningsrapport, som starkt ifrågasätter vindkraften i anslutning till renmarker, efter flera månaders påtryckningar stoppats av vindkraftsbolag och konsultbolag i anslutning till forskningsprogrammet Vindval.

”Jag har aldrig varit med om något liknande”, berättar forskningsledaren Anna Skarin, som tidigare genomfört två liknande forskningsprogram där resultaten entydigt pekade på att renarna stördes av vindkraften och försökte undvika den.

Det var detta som var vårt huvudsakliga intresse när vi skrev om saken.

Att vi JO-anmäler handlar om att vi måste försvara vår rätt att fullgöra våra arbetsuppgifter. Och att också slippa känslan av att Sverige är en bananrepublik, där industrin(i den här fallet vindkraftindustrin) och statsmakten går armkrok.

Peter Håkansson
chefredaktör

Inledaren tidigare publicerad i Process Nordic nr 4 2017Håll dig uppdaterad med Process Nordic
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Mycket hög tillgänglighet i vinter

Vill bygga stort bioraff i Timrå

Förslag om ekokompensation

Högre järnmalmspris hissar resultatet

Året har inletts positivt med ökad produktionsvolym och rörelseresultat för första kvartalet, skriver LKAB i ett pressmeddelande när spotpriset för järnmalm under kvartalet handlats till den högsta prisnivån sedan hösten 2014.

Letar ny ägare till Gobigas

GoBiGas, Göteborg Energis demonstrationsanläggning för storskalig produktion av biogas genom förgasning av skogsråvara, kan få en ny ägare.

Startat nya extrudern i Husum

Återupptar arbetet med nyckelbiotoper

Arkiv

74-tonsfordon ger marginell nytta

”Skogsnäringen – en framtidsbransch”

Stålklänningar åter till Munkfors

Mer olja i Barents hav

De norska gas- och oljetillgångarna i Barents hav är betydligt större än vad som tidigare antagits, visar nya beräkningar från norska Oljedirektoratet.

Unik metod för gruvavfall

Rester blir biovätgas och bioplast

Ökar mer än förväntat

Försäljningen ökar mer än förväntat, produktionen var den högsta någonsin i ett enskilt kvartal. 

Drönare ska säkra gruvorna

Autonoma drönare som inspekterar svåråtkomliga gruvschakt efter sprängningar i berget ska bidra till en säkrare gruvmiljö. Utvecklingen av autonom robotik i gruvor leds av forskare vid Luleå tekniska universitet som en viktig del av framtidens gruvdrift.

Klimatklivet – ska göra biogasen möjlig

Cellulosa framtidens textilier

Nu JO-anmäler vi...

Södra vill transportera fossilfritt 2030

Ersätter fossila barriärer

Aluminium intressant alternativ

Forskning kring förgasning får 78 Mkr

Lärosätena saknar säkerhetskurser

Processindustrins framtida ingenjörer får ingen ordentlig säkerhetsutbildning. Riskanalys och processäkerhet saknas på schemat hos flera lärosäten – och de kurser som finns är valbara.

JO-anmäler Naturvårdsverket

Varmhållning undviker saltad nota

Regeringen satsar 37 Mdkr på FoU

Försiktig stubbskörd är inget hot

Beslut om tysklandsförbindelse

Malmberget uppdateras

Optimerar stränggjutningsprocessen

Förbereder finsk inflytt

Brister i flertalet gruvsaneringar

Ljus framtid för förnybart

Göran Persson in i LKAB

Omkom i fallolycka på Rönnskärsverken

Märket är satt – 6,5 procent på tre år

Sänd till en kollega

0.097