Nu JO-anmäler vi...

| Av Redaktionen Processnet | Tipsa redaktionen

Process Nordics reporter Jesper Gunnarsson anmäler med tidningens fulla stöd Naturvårdsverket och Naturvårdverkets och Energimyndighetens gemensamma forskningsprogram Vindvals programsekreterare till JO. Indirekt omfattar anmälan även Vindvals kanslichef.

Vi vill ha klarhet av JO vilka skyldigheter Naturvårdsverket och programsekreterare har när vi begär ut mejlkommunikationen mellan myndigheten, programsekreteraren och ett antal involverade energibolag.
Omständigheterna är anmärkningsvärda.

Det handlar om en utdragen fördröjning av en begäran av Jesper Gunnarsson att få ut en mejlkonversation som slutar med att Process Nordic fick ut en tom mejlinglista efter det att programsekreteraren raderat alla mejl.

Dumhet eller medvetet underhållande av dokumentation tillhörande en myndighet av programsekreteraren, en halvtidsanställd konsult? Det där får JO bringa klarhet i.

Anmärkningsvärt är att Vindvals kanslichef inte anser det är något att hänga upp sig på – det att Vindvals programsekreterare raderat myndighetens mejl efter det att de efterfrågats av Process Nordics reporter Jesper Gunnarsson.

Lika anmärkningsvärt är att kanslichefen inte tidigare reagerat över att Vindvals ordförande systematiskt raderar sina mejl, förutom ett antal viktigare mejl som han sparar på en extern hårddisk.

När Process Nordic vill titta på dem visar det sig att ordförandens hårddisk gått sönder (sic!, var det inte hunden som tuggat sönder den...). Ordföranden förklarar att han vidtalat expertis som förklarat hårddisken som stendöd.

Bakgrunden är att Process Nordic skrivit om hur en forskningsrapport, som starkt ifrågasätter vindkraften i anslutning till renmarker, efter flera månaders påtryckningar stoppats av vindkraftsbolag och konsultbolag i anslutning till forskningsprogrammet Vindval.

”Jag har aldrig varit med om något liknande”, berättar forskningsledaren Anna Skarin, som tidigare genomfört två liknande forskningsprogram där resultaten entydigt pekade på att renarna stördes av vindkraften och försökte undvika den.

Det var detta som var vårt huvudsakliga intresse när vi skrev om saken.

Att vi JO-anmäler handlar om att vi måste försvara vår rätt att fullgöra våra arbetsuppgifter. Och att också slippa känslan av att Sverige är en bananrepublik, där industrin(i den här fallet vindkraftindustrin) och statsmakten går armkrok.

Peter Håkansson
chefredaktör

Inledaren tidigare publicerad i Process Nordic nr 4 2017Håll dig uppdaterad med Process Nordic
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

13 Mkr mot skogsskador

Koll på skogen?

Svenskarna ska vara kända för att vara ett skogsälskande folk – men har vi koll på vad skogen också används till?

Pionjäranläggning förtidspensioneras

17 juni levererade Oskarshamn 1 (O1), den första kommersiella reaktorn i Sverige, sina sista kilowattimmar el.

Vibrationsövervakning med HD-teknologi

Nordic Paper Åmotfors bygger ut det befintliga onlinesystemet för vibrationsmätning på PM6 med ytterligare mätpunkter från SPM.

Södrastöd till forskningen

Ingenjörer topprankar ABB

ABB har levererat DolWin2

Arkiv

Preem Gas AB danskt

Stoppade verk räddar fladdermössen

Biologerna Martin Green och Jens Rydell, forskare vid Naturvetenskapliga fakulteten på Lunds universitet, får Skånes vindkraftspris 2017 för sin forskning om vindkraftens påverkan på fladdermöss och fåglar.

SCA-förundersökning läggs ned

Kammaråklagare Thomas Forsberg vid Riksenheten mot korruption lägger ned förundersökningen i sin helhet om trolöshet mot huvudman och mutbrott mot företrädare för SCA.

Inget jobbsug i miljösektorn

Ökad malmproduktion 2016

Vågkraft i norska nätet

Nya material från skogen

Överskottsgas blir fartygsbränsle

Investment in bar finishing capabilities

Cassandras vd delgiven

Ny teknik höjer säkerheten

Inopererade chip, tatueringar med ledande bläck och linser som kompletterar ögats bild av verkligheten. Det är några av tekniktrenderna som kan undersökas när processindustrin deltar i ett forskningsprojekt för att öka säkerheten.

Boden bygger ny avfallspanna

Knappt tio år har gått sen Bodens energi byggde sin senaste avfallspanna. Nu är det dags igen, eftersom den äldsta pannan är nästan fyrtio år.

Styrde limkokaren trådlöst

Staten berett gå in i Pajala

Bättre kvalitet med ny kamerateknik

Ett nytt projekt inom det strategiska innovationsprogrammet Processindustriell IT och Automation (PiiA) ska leda till minskade process- och kvalitetsvariationer vid pappers- och kartongtillverkning.

Nyinvigde världens modernaste

Bygger vätgasanläggning

Vill minska processindustrins utsläpp

1

Genombrottsorder för Svenska Aerogel

Investerar i Kvarntorp

Fortsatt färre olyckor

Sweco medverkar i Clink

Förvärvar Norges ledande bergteknikbolag

Tillväxt ökar utsläppen

Nya regler hotar stålindustrin

Flytt i Kiruna

Gruvöns massalinje igång igen

Investerar i Hylte bruk

Svensk skog möter norsk olja

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.152