23948sdkhjf

Forskning kring förgasning får 78 Mkr

Energimyndigheten ger 78 miljoner i stöd till den tredje etappen av centrumbildningen Svenskt Förgasningscentrum och tre forskningsnoder som leds av Luleå Tekniska Universitet, KTH och Chalmers.

Foto: Nicke Johansson

– Det behövs riktade satsningar för att förgasning ska bli konkurrenskraftig och komma till kommersiell användning. Svenskt Förgasningscentrum är en sådan satsning och bidrar till utvecklingen mot en fossilfri transportsektor och industri, säger Jonas Lindmark, handläggare på Energimyndigheten.

Sverige har ambitionen att bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer. Regeringen har även nyligen lämnat ett förslag på så kallad reduktionsplikt, som ställer krav på inblandning av biodrivmedel i den bensin och diesel som säljs.

Förgasningstekniken är ett effektivt sätt att använda biobränslen på och kan också bredda råvarubasen till rester från jord- och skogsbruk och avfall.
Svenskt förgasningscentrum bildades år 2011. Det är en nationell kompetensbas för forskning, utveckling och forskarutbildning inom teknik för förgasning av förnybara råvaror och närliggande områden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094