23948sdkhjf

Optimerar stränggjutningsprocessen

28 mars disputerade Jennie Svensson, Högskolan Dalarna, på en avhandling om att optimera stränggjutningsprocessen och reducera igensättning av gjutrör vid KTH.

Avhandlingen, " An Experimental Study to Improve the Casting Performance of Steel Grades Sensitive for Clogging", har fokus på igensättning, där keramiken i gjutröret är i kontakt med flytande stål vid stränggjutning av stål. Det är svårt att helt undvika icke metalliska inneslutningar i det flytande stålet men genom bra materialval i gjutrör kan igensättningen reduceras.

Flera processteg i gjutprocessen har studerats, för att reducera igensättningen. Först studerades förvärmningsprocessen av gjutrör. Resultaten visade att gjutrören kan avkolas under förvärmningsprocessen. Dessutom så resulterar avkolningen i en större igensättningsgrad. Därefter undersöktes 2 plasma beläggningar för att kunna reducera igensättningsgraden.

En beläggning av kalcium titanat (CaTiO3) blandat med yttria stabiliserad zirconia (YSZ) användes för gjutning av aluminiumtätat stål. Beläggningen testades i laboratorieexperiment och pilotskaleförsök. Den andra beläggningen bestod av YSZ och användes för gjutning av ceriumlegerat rostfritt stål.
Beläggningen undersöktes i laboratorieexperiment, pilotskaleförsök och industriella verksförsök. Resultaten visade på att igensättningsgraden reducerades vid tillämpning av båda beläggningsmaterialen.

En till aspekt att ta hänsyn till för att reducera igensättningsgraden är att tillverka ett rent stål. Därför kartlades stålet renhet i gjutlådan experimentellt. Resultatet av kartläggningen visade att det förekom inneslutningar från slaggen, desoxidations produkter och gjutlådans infodringsmaterial. Inneslutningarna observerades både i gjutlådan och i slutprodukten

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.081