Optimerar stränggjutningsprocessen

| Av Redaktionen Processnet | Tipsa redaktionen

28 mars disputerade Jennie Svensson, Högskolan Dalarna, på en avhandling om att optimera stränggjutningsprocessen och reducera igensättning av gjutrör vid KTH.

Avhandlingen, " An Experimental Study to Improve the Casting Performance of Steel Grades Sensitive for Clogging", har fokus på igensättning, där keramiken i gjutröret är i kontakt med flytande stål vid stränggjutning av stål. Det är svårt att helt undvika icke metalliska inneslutningar i det flytande stålet men genom bra materialval i gjutrör kan igensättningen reduceras.

Flera processteg i gjutprocessen har studerats, för att reducera igensättningen. Först studerades förvärmningsprocessen av gjutrör. Resultaten visade att gjutrören kan avkolas under förvärmningsprocessen. Dessutom så resulterar avkolningen i en större igensättningsgrad. Därefter undersöktes 2 plasma beläggningar för att kunna reducera igensättningsgraden.

En beläggning av kalcium titanat (CaTiO3) blandat med yttria stabiliserad zirconia (YSZ) användes för gjutning av aluminiumtätat stål. Beläggningen testades i laboratorieexperiment och pilotskaleförsök. Den andra beläggningen bestod av YSZ och användes för gjutning av ceriumlegerat rostfritt stål.
Beläggningen undersöktes i laboratorieexperiment, pilotskaleförsök och industriella verksförsök. Resultaten visade på att igensättningsgraden reducerades vid tillämpning av båda beläggningsmaterialen.

En till aspekt att ta hänsyn till för att reducera igensättningsgraden är att tillverka ett rent stål. Därför kartlades stålet renhet i gjutlådan experimentellt. Resultatet av kartläggningen visade att det förekom inneslutningar från slaggen, desoxidations produkter och gjutlådans infodringsmaterial. Inneslutningarna observerades både i gjutlådan och i slutproduktenHåll dig uppdaterad med Process Nordic
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Mycket hög tillgänglighet i vinter

Vill bygga stort bioraff i Timrå

Förslag om ekokompensation

Högre järnmalmspris hissar resultatet

Året har inletts positivt med ökad produktionsvolym och rörelseresultat för första kvartalet, skriver LKAB i ett pressmeddelande när spotpriset för järnmalm under kvartalet handlats till den högsta prisnivån sedan hösten 2014.

Letar ny ägare till Gobigas

GoBiGas, Göteborg Energis demonstrationsanläggning för storskalig produktion av biogas genom förgasning av skogsråvara, kan få en ny ägare.

Startat nya extrudern i Husum

Återupptar arbetet med nyckelbiotoper

Arkiv

74-tonsfordon ger marginell nytta

”Skogsnäringen – en framtidsbransch”

Stålklänningar åter till Munkfors

Mer olja i Barents hav

De norska gas- och oljetillgångarna i Barents hav är betydligt större än vad som tidigare antagits, visar nya beräkningar från norska Oljedirektoratet.

Unik metod för gruvavfall

Rester blir biovätgas och bioplast

Ökar mer än förväntat

Försäljningen ökar mer än förväntat, produktionen var den högsta någonsin i ett enskilt kvartal. 

Drönare ska säkra gruvorna

Autonoma drönare som inspekterar svåråtkomliga gruvschakt efter sprängningar i berget ska bidra till en säkrare gruvmiljö. Utvecklingen av autonom robotik i gruvor leds av forskare vid Luleå tekniska universitet som en viktig del av framtidens gruvdrift.

Klimatklivet – ska göra biogasen möjlig

Cellulosa framtidens textilier

Nu JO-anmäler vi...

Södra vill transportera fossilfritt 2030

Ersätter fossila barriärer

Aluminium intressant alternativ

Forskning kring förgasning får 78 Mkr

Lärosätena saknar säkerhetskurser

Processindustrins framtida ingenjörer får ingen ordentlig säkerhetsutbildning. Riskanalys och processäkerhet saknas på schemat hos flera lärosäten – och de kurser som finns är valbara.

JO-anmäler Naturvårdsverket

Varmhållning undviker saltad nota

Regeringen satsar 37 Mdkr på FoU

Försiktig stubbskörd är inget hot

Beslut om tysklandsförbindelse

Malmberget uppdateras

Optimerar stränggjutningsprocessen

Förbereder finsk inflytt

Brister i flertalet gruvsaneringar

Ljus framtid för förnybart

Göran Persson in i LKAB

Omkom i fallolycka på Rönnskärsverken

Märket är satt – 6,5 procent på tre år

Sänd till en kollega

0.124