Optimerar stränggjutningsprocessen

| Av Redaktionen Processnet | Tipsa redaktionen

28 mars disputerade Jennie Svensson, Högskolan Dalarna, på en avhandling om att optimera stränggjutningsprocessen och reducera igensättning av gjutrör vid KTH.

Avhandlingen, " An Experimental Study to Improve the Casting Performance of Steel Grades Sensitive for Clogging", har fokus på igensättning, där keramiken i gjutröret är i kontakt med flytande stål vid stränggjutning av stål. Det är svårt att helt undvika icke metalliska inneslutningar i det flytande stålet men genom bra materialval i gjutrör kan igensättningen reduceras.

Flera processteg i gjutprocessen har studerats, för att reducera igensättningen. Först studerades förvärmningsprocessen av gjutrör. Resultaten visade att gjutrören kan avkolas under förvärmningsprocessen. Dessutom så resulterar avkolningen i en större igensättningsgrad. Därefter undersöktes 2 plasma beläggningar för att kunna reducera igensättningsgraden.

En beläggning av kalcium titanat (CaTiO3) blandat med yttria stabiliserad zirconia (YSZ) användes för gjutning av aluminiumtätat stål. Beläggningen testades i laboratorieexperiment och pilotskaleförsök. Den andra beläggningen bestod av YSZ och användes för gjutning av ceriumlegerat rostfritt stål.
Beläggningen undersöktes i laboratorieexperiment, pilotskaleförsök och industriella verksförsök. Resultaten visade på att igensättningsgraden reducerades vid tillämpning av båda beläggningsmaterialen.

En till aspekt att ta hänsyn till för att reducera igensättningsgraden är att tillverka ett rent stål. Därför kartlades stålet renhet i gjutlådan experimentellt. Resultatet av kartläggningen visade att det förekom inneslutningar från slaggen, desoxidations produkter och gjutlådans infodringsmaterial. Inneslutningarna observerades både i gjutlådan och i slutproduktenHåll dig uppdaterad med Process Nordic
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

13 Mkr mot skogsskador

Koll på skogen?

Svenskarna ska vara kända för att vara ett skogsälskande folk – men har vi koll på vad skogen också används till?

Pionjäranläggning förtidspensioneras

17 juni levererade Oskarshamn 1 (O1), den första kommersiella reaktorn i Sverige, sina sista kilowattimmar el.

Vibrationsövervakning med HD-teknologi

Nordic Paper Åmotfors bygger ut det befintliga onlinesystemet för vibrationsmätning på PM6 med ytterligare mätpunkter från SPM.

Södrastöd till forskningen

Ingenjörer topprankar ABB

ABB har levererat DolWin2

Arkiv

Preem Gas AB danskt

Stoppade verk räddar fladdermössen

Biologerna Martin Green och Jens Rydell, forskare vid Naturvetenskapliga fakulteten på Lunds universitet, får Skånes vindkraftspris 2017 för sin forskning om vindkraftens påverkan på fladdermöss och fåglar.

SCA-förundersökning läggs ned

Kammaråklagare Thomas Forsberg vid Riksenheten mot korruption lägger ned förundersökningen i sin helhet om trolöshet mot huvudman och mutbrott mot företrädare för SCA.

Inget jobbsug i miljösektorn

Ökad malmproduktion 2016

Vågkraft i norska nätet

Nya material från skogen

Överskottsgas blir fartygsbränsle

Investment in bar finishing capabilities

Cassandras vd delgiven

Ny teknik höjer säkerheten

Inopererade chip, tatueringar med ledande bläck och linser som kompletterar ögats bild av verkligheten. Det är några av tekniktrenderna som kan undersökas när processindustrin deltar i ett forskningsprojekt för att öka säkerheten.

Boden bygger ny avfallspanna

Knappt tio år har gått sen Bodens energi byggde sin senaste avfallspanna. Nu är det dags igen, eftersom den äldsta pannan är nästan fyrtio år.

Styrde limkokaren trådlöst

Staten berett gå in i Pajala

Bättre kvalitet med ny kamerateknik

Ett nytt projekt inom det strategiska innovationsprogrammet Processindustriell IT och Automation (PiiA) ska leda till minskade process- och kvalitetsvariationer vid pappers- och kartongtillverkning.

Nyinvigde världens modernaste

Bygger vätgasanläggning

Vill minska processindustrins utsläpp

1

Genombrottsorder för Svenska Aerogel

Investerar i Kvarntorp

Fortsatt färre olyckor

Sweco medverkar i Clink

Förvärvar Norges ledande bergteknikbolag

Tillväxt ökar utsläppen

Nya regler hotar stålindustrin

Flytt i Kiruna

Gruvöns massalinje igång igen

Investerar i Hylte bruk

Svensk skog möter norsk olja

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.182