"Cementindustrin är viktig för Sverige”

| Av Redaktionen Processnet | Tipsa redaktionen

Vid interpellationsdebatten i riksdagen 29 mars slog näringsminister Mikael Dambergfast att inga fler större Natura 2000-områden är aktuella på Gotland. 

– Det är ett välkommet besked från näringsministern. Nu återstår det att se hur Naturvårdsverket väljer att agera, och först därefter vet vi vad regeringen har att ta ställning till, säger Karin Comstedt Webb, hållbarhetschef på Cementa som driver verksamheten i Slite på Gotland.

Den gotländske riksdagsledamoten Jesper Skalberg Karlsson frågade i en interpellation näringsministern om han och regeringen står fast vid sin tidigare hållning att den svenska cementtillverkningen på Gotland ska finnas kvar och utvecklas, och hur man tänker tillse detta?

Anledningen till interpellationen är det förslag på nya Natura 2000-områden som Länsstyrelsen på Gotland skickat in till Naturvårdsverket. Förslaget, som Cementa menar inte är sakligt eller vetenskapligt grundat, skulle kraftigt begränsa möjligheterna till framtida kalkutvinning i området kring Slite. Statsminister Stefan Löfven har sedan tidigare uttalat att man ser möjligheter att satsa på kalkindustrin på Gotland.

Behovet av cement kommer fortsätta att vara stort, enligt Cementa. Cement är en nyckelkomponent i betong, som används i allt från bostäder och infrastruktur till säker vattenhantering och elförsörjning – sådant som efterfrågas i dagens moderna samhälle.

Befolkningsökning i kombination med trenden att allt fler vill bo tätare i städer gör att betongen kommer fortsätta att vara ett centralt byggmaterial även framöver, påpekar Cementa.

– Ett utpekande skulle kunna innebära att vi riskerar trygg försörjning av vårt mest använda byggmaterial, vilket vore olyckligt när vi idag har ett bostadsbyggande på rekordnivåer och planerar för omfattande infrastrukturprojekt, säger Karin Comstedt Webb.

Naturvårdsverket väntas under våren fatta beslut i frågan. Om man väljer att gå vidare med länsstyrelsens förslag om nya Natura 2000-områden på Gotland så hamnar frågan på regeringens bord som då måste fatta beslut.Håll dig uppdaterad med Process Nordic
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Mycket hög tillgänglighet i vinter

Vill bygga stort bioraff i Timrå

Förslag om ekokompensation

Högre järnmalmspris hissar resultatet

Året har inletts positivt med ökad produktionsvolym och rörelseresultat för första kvartalet, skriver LKAB i ett pressmeddelande när spotpriset för järnmalm under kvartalet handlats till den högsta prisnivån sedan hösten 2014.

Letar ny ägare till Gobigas

GoBiGas, Göteborg Energis demonstrationsanläggning för storskalig produktion av biogas genom förgasning av skogsråvara, kan få en ny ägare.

Startat nya extrudern i Husum

Återupptar arbetet med nyckelbiotoper

Arkiv

74-tonsfordon ger marginell nytta

”Skogsnäringen – en framtidsbransch”

Stålklänningar åter till Munkfors

Mer olja i Barents hav

De norska gas- och oljetillgångarna i Barents hav är betydligt större än vad som tidigare antagits, visar nya beräkningar från norska Oljedirektoratet.

Unik metod för gruvavfall

Rester blir biovätgas och bioplast

Ökar mer än förväntat

Försäljningen ökar mer än förväntat, produktionen var den högsta någonsin i ett enskilt kvartal. 

Drönare ska säkra gruvorna

Autonoma drönare som inspekterar svåråtkomliga gruvschakt efter sprängningar i berget ska bidra till en säkrare gruvmiljö. Utvecklingen av autonom robotik i gruvor leds av forskare vid Luleå tekniska universitet som en viktig del av framtidens gruvdrift.

Klimatklivet – ska göra biogasen möjlig

Cellulosa framtidens textilier

Nu JO-anmäler vi...

Södra vill transportera fossilfritt 2030

Ersätter fossila barriärer

Aluminium intressant alternativ

Forskning kring förgasning får 78 Mkr

Lärosätena saknar säkerhetskurser

Processindustrins framtida ingenjörer får ingen ordentlig säkerhetsutbildning. Riskanalys och processäkerhet saknas på schemat hos flera lärosäten – och de kurser som finns är valbara.

JO-anmäler Naturvårdsverket

Varmhållning undviker saltad nota

Regeringen satsar 37 Mdkr på FoU

Försiktig stubbskörd är inget hot

Beslut om tysklandsförbindelse

Malmberget uppdateras

Optimerar stränggjutningsprocessen

Förbereder finsk inflytt

Brister i flertalet gruvsaneringar

Ljus framtid för förnybart

Göran Persson in i LKAB

Omkom i fallolycka på Rönnskärsverken

Märket är satt – 6,5 procent på tre år

Sänd till en kollega

0.135