"Cementindustrin är viktig för Sverige”

| Av Redaktionen Processnet | Tipsa redaktionen

Vid interpellationsdebatten i riksdagen 29 mars slog näringsminister Mikael Dambergfast att inga fler större Natura 2000-områden är aktuella på Gotland. 

– Det är ett välkommet besked från näringsministern. Nu återstår det att se hur Naturvårdsverket väljer att agera, och först därefter vet vi vad regeringen har att ta ställning till, säger Karin Comstedt Webb, hållbarhetschef på Cementa som driver verksamheten i Slite på Gotland.

Den gotländske riksdagsledamoten Jesper Skalberg Karlsson frågade i en interpellation näringsministern om han och regeringen står fast vid sin tidigare hållning att den svenska cementtillverkningen på Gotland ska finnas kvar och utvecklas, och hur man tänker tillse detta?

Anledningen till interpellationen är det förslag på nya Natura 2000-områden som Länsstyrelsen på Gotland skickat in till Naturvårdsverket. Förslaget, som Cementa menar inte är sakligt eller vetenskapligt grundat, skulle kraftigt begränsa möjligheterna till framtida kalkutvinning i området kring Slite. Statsminister Stefan Löfven har sedan tidigare uttalat att man ser möjligheter att satsa på kalkindustrin på Gotland.

Behovet av cement kommer fortsätta att vara stort, enligt Cementa. Cement är en nyckelkomponent i betong, som används i allt från bostäder och infrastruktur till säker vattenhantering och elförsörjning – sådant som efterfrågas i dagens moderna samhälle.

Befolkningsökning i kombination med trenden att allt fler vill bo tätare i städer gör att betongen kommer fortsätta att vara ett centralt byggmaterial även framöver, påpekar Cementa.

– Ett utpekande skulle kunna innebära att vi riskerar trygg försörjning av vårt mest använda byggmaterial, vilket vore olyckligt när vi idag har ett bostadsbyggande på rekordnivåer och planerar för omfattande infrastrukturprojekt, säger Karin Comstedt Webb.

Naturvårdsverket väntas under våren fatta beslut i frågan. Om man väljer att gå vidare med länsstyrelsens förslag om nya Natura 2000-områden på Gotland så hamnar frågan på regeringens bord som då måste fatta beslut.Håll dig uppdaterad med Process Nordic
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

13 Mkr mot skogsskador

Koll på skogen?

Svenskarna ska vara kända för att vara ett skogsälskande folk – men har vi koll på vad skogen också används till?

Pionjäranläggning förtidspensioneras

17 juni levererade Oskarshamn 1 (O1), den första kommersiella reaktorn i Sverige, sina sista kilowattimmar el.

Vibrationsövervakning med HD-teknologi

Nordic Paper Åmotfors bygger ut det befintliga onlinesystemet för vibrationsmätning på PM6 med ytterligare mätpunkter från SPM.

Södrastöd till forskningen

Ingenjörer topprankar ABB

ABB har levererat DolWin2

Arkiv

Preem Gas AB danskt

Stoppade verk räddar fladdermössen

Biologerna Martin Green och Jens Rydell, forskare vid Naturvetenskapliga fakulteten på Lunds universitet, får Skånes vindkraftspris 2017 för sin forskning om vindkraftens påverkan på fladdermöss och fåglar.

SCA-förundersökning läggs ned

Kammaråklagare Thomas Forsberg vid Riksenheten mot korruption lägger ned förundersökningen i sin helhet om trolöshet mot huvudman och mutbrott mot företrädare för SCA.

Inget jobbsug i miljösektorn

Ökad malmproduktion 2016

Vågkraft i norska nätet

Nya material från skogen

Överskottsgas blir fartygsbränsle

Investment in bar finishing capabilities

Cassandras vd delgiven

Ny teknik höjer säkerheten

Inopererade chip, tatueringar med ledande bläck och linser som kompletterar ögats bild av verkligheten. Det är några av tekniktrenderna som kan undersökas när processindustrin deltar i ett forskningsprojekt för att öka säkerheten.

Boden bygger ny avfallspanna

Knappt tio år har gått sen Bodens energi byggde sin senaste avfallspanna. Nu är det dags igen, eftersom den äldsta pannan är nästan fyrtio år.

Styrde limkokaren trådlöst

Staten berett gå in i Pajala

Bättre kvalitet med ny kamerateknik

Ett nytt projekt inom det strategiska innovationsprogrammet Processindustriell IT och Automation (PiiA) ska leda till minskade process- och kvalitetsvariationer vid pappers- och kartongtillverkning.

Nyinvigde världens modernaste

Bygger vätgasanläggning

Vill minska processindustrins utsläpp

1

Genombrottsorder för Svenska Aerogel

Investerar i Kvarntorp

Fortsatt färre olyckor

Sweco medverkar i Clink

Förvärvar Norges ledande bergteknikbolag

Tillväxt ökar utsläppen

Nya regler hotar stålindustrin

Flytt i Kiruna

Gruvöns massalinje igång igen

Investerar i Hylte bruk

Svensk skog möter norsk olja

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.159