23948sdkhjf

"Cementindustrin är viktig för Sverige”

Vid interpellationsdebatten i riksdagen 29 mars slog näringsminister Mikael Dambergfast att inga fler större Natura 2000-områden är aktuella på Gotland. 

– Det är ett välkommet besked från näringsministern. Nu återstår det att se hur Naturvårdsverket väljer att agera, och först därefter vet vi vad regeringen har att ta ställning till, säger Karin Comstedt Webb, hållbarhetschef på Cementa som driver verksamheten i Slite på Gotland.

Den gotländske riksdagsledamoten Jesper Skalberg Karlsson frågade i en interpellation näringsministern om han och regeringen står fast vid sin tidigare hållning att den svenska cementtillverkningen på Gotland ska finnas kvar och utvecklas, och hur man tänker tillse detta?

Anledningen till interpellationen är det förslag på nya Natura 2000-områden som Länsstyrelsen på Gotland skickat in till Naturvårdsverket. Förslaget, som Cementa menar inte är sakligt eller vetenskapligt grundat, skulle kraftigt begränsa möjligheterna till framtida kalkutvinning i området kring Slite. Statsminister Stefan Löfven har sedan tidigare uttalat att man ser möjligheter att satsa på kalkindustrin på Gotland.

Behovet av cement kommer fortsätta att vara stort, enligt Cementa. Cement är en nyckelkomponent i betong, som används i allt från bostäder och infrastruktur till säker vattenhantering och elförsörjning – sådant som efterfrågas i dagens moderna samhälle.

Befolkningsökning i kombination med trenden att allt fler vill bo tätare i städer gör att betongen kommer fortsätta att vara ett centralt byggmaterial även framöver, påpekar Cementa.

– Ett utpekande skulle kunna innebära att vi riskerar trygg försörjning av vårt mest använda byggmaterial, vilket vore olyckligt när vi idag har ett bostadsbyggande på rekordnivåer och planerar för omfattande infrastrukturprojekt, säger Karin Comstedt Webb.

Naturvårdsverket väntas under våren fatta beslut i frågan. Om man väljer att gå vidare med länsstyrelsens förslag om nya Natura 2000-områden på Gotland så hamnar frågan på regeringens bord som då måste fatta beslut.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094