Varningssystem sparar miljoner

| Av Redaktionen Processnet | Tipsa redaktionen

Forskare vid Luleå tekniska universitet har i samarbete med SKF och BillerudKorsnäs i Karlsborg, utvecklat en sensor som beräknas kunna spara miljoner genom minskade driftstopp i pappers- och massafabriker och stålverk.

Foto: Luleå tekniska universitet

Hemligheten, en sensor som varnar för vatten i fettsmorda lager och därigenom förhindrar allvarliga skador på maskinerna.

– I nuläget är det vanligt med vibrationsövervakning inom industrin som talar om när en maskin börjar gå sönder, till exempel på grund av vatten eller andra föroreningar i lagren. Vår sensor varnar redan innan maskinerna skadats och på så vis kan till exempel en pappersfabrik spara flera miljoner på att förhindra driftstopp, säger Pär Marklund, biträdande professor i maskinelement vid Luleå tekniska universitet.

Industrier som pappers- och massafabriker och stålverk är extremt utsatta för fukt. Samtidigt används fett i stor utsträckning som smörjmedel i maskinernas lager vilket gör eventuellt vatten mycket svårt att upptäcka.

I pappersfabriker är hela miljön fuktig och ångande av tillverkningsprocessen som går ut på att torka pappersmassan för att tillverka papper. Efter att pappersmassan sprutats ut på en plastduk där vatten sugs ut förs pappersbanan in mellan stora roterande uppvärmda valsar där pappret torkas ytterligare. Valsarna i pappersmaskinen roterar tack vare stora rullager som är olje- eller fettsmorda. I pappersmaskinen finns över 200 valsar och cylindrar och därmed även ett stort antal lager som riskerar att bli förorenade med vatten.

Om vatten kommer in i smörjfettet i ett lager och blir kvar en längre tid, försämras fettets egenskaper och delar i maskinen rostar sönder. I värsta fall leder det till oplanerade stopp eftersom lagret måste bytas ut. I en pappersfabrik som BillerudKorsnäs i Karlsborg som går dygnet runt kostar ett stopp fort flera miljoner kronor i utebliven produktion. BillerudKorsnäs i Karlsborg har en årsproduktion av 300 000 ton kraftpapper, säckpapper (vitt) och pappersmassa.

– Även om dagens övervakningssystem, som ofta är baserade på vibrationsanalys, är väldigt förfinade och känsliga, kan man trots detta bara få en varning när lagren redan har fått en liten skada. Det vi arbetar med fokuserar på vad vi kallar TriCoMo, eller Tribologisk Condition Monitoring, det vill säga övervakning av själva smörjningen i lagret. Kan man upptäcka till exempel att vatten har kommit in i smörjfettet, har man ofta möjlighet att förbättra smörjningen innan det leder till oåterkalleliga skador i lagren, säger Pär Marklund.

Genom att forskarna på Luleå tekniska universitet kan arbeta både i labbmiljö med sensorn och sedan testa löpande i industrimiljö, hoppas man utveckla sensorn ytterligare så att den får en tillräcklig noggrannhet men samtidigt är väldigt robust för att klara tuffa industriella miljöer.

– Nu siktar vi på att utveckla sensorn vidare tillsammans med andra projekt på universitetet för att få till trådlös kommunikation och kunna använda energin från själva lagret för att driva sensorn, säger Pär Marklund.

SKF-LTU University Technology Center i avancerad tillståndsövervakning arbetar med att utveckla morgondagens teknologi för övervakning av maskiner med smarta lager med integrerad sensorteknik, trådlös kommunikation och så kallad energy harvesting teknologi.


Håll dig uppdaterad med Process Nordic
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Gruvor och stål är motorn

Transportmedelsindustrin, gruvor och stål, samt maskiner och metall går starkt, framgår av industrins nya gemensamma konjunkturbedömning.

Förundersökningen nedlagd

I gång igen

Ringhals 3 är tillbaka i full produktion efter den årliga översynen där fler än 2000 uppgraderingar gjordes i anläggningen. 

Svensk stålproduktion avgörande för klimatet

Datacenter på OKGs skyddsområde

Uniper har nyligen tecknat en avsiktsförklaring med nätverksoperatören BRS Networks om att etablera datacenter inom kärnkraftverket OKGs skyddsområde.

Smart optimering sparar 25 procent

Kineser köper Nordic Paper

Nordic Paper med fabriker i Bäckhammar, Åmotsfors, Säffle och norska Greåker säljs till kinesiska pappersmassagiganten Anhui Shanying Paper Industry Co.

Arkiv

Joint Venture för fossilfritt stål

SSAB, LKAB och Vattenfall har bildat ett Joint Venture-bolag för att fortsätta driva initiativet HYBRIT framåt.

En glad sommar

Solen skiner på Sunpine

”Det är skillnad på gruva och gruva”

Bergsstaten har mycket att göra just nu; resultatet från den förra prospekteringsvågen börjar synas. Dessutom ska koncessioner omprövas efter Norra kärr-domen.

Ny modell för balansering

För att möta framtida utmaningar i det nordiska kraftsystemet och samtidigt dra full nytta av utvecklingen på den europeiska elmarknaden, har Svenska kraftnät och norska Statnett tagit ett första gemensamt steg mot en förnyad balanseringsmodell.

Luft i förpackningarna

Utreder säkerhet för gruvsanering

Stänger PM8 i Kvarnsveden

PulpEye på Aspa Bruk

"Aldrig varit så säker"

EU-förslag om antidumpning

13 Mkr mot skogsskador

Koll på skogen?

Svenskarna ska vara kända för att vara ett skogsälskande folk – men har vi koll på vad skogen också används till?

Pionjäranläggning förtidspensioneras

17 juni levererade Oskarshamn 1 (O1), den första kommersiella reaktorn i Sverige, sina sista kilowattimmar el.

1

Vibrationsövervakning med HD-teknologi

Nordic Paper Åmotfors bygger ut det befintliga onlinesystemet för vibrationsmätning på PM6 med ytterligare mätpunkter från SPM.

Södrastöd till forskningen

Ingenjörer topprankar ABB

ABB har levererat DolWin2

Preem Gas AB danskt

Inget jobbsug i miljösektorn

Ökad malmproduktion 2016

Nya material från skogen

Investment in bar finishing capabilities

Cassandras vd delgiven

Staten berett gå in i Pajala

Nyinvigde världens modernaste

Bygger vätgasanläggning

Vill minska processindustrins utsläpp

1

Genombrottsorder för Svenska Aerogel

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.145