23948sdkhjf

Mertainen i malpåse

LKABs nya dagbrottsgruva Mertainen utanför Svappavaara kommer inte att tas i produktion utan läggs i malpåse tills förutsättningarna ändras.

Mertainen är en av tre dagbrottsgruvor i Svappavaarafältet som tillsammans skulle öka LKABs leveranskapacitet. Beslutet om investeringen togs 2010, när priserna på grov järnmalmsfines var höga, en produkt som fyndigheten i Mertainen är väl lämpad för.



– Marknaden har förändrats under de senaste åren. Vi får inte lönsamhet på produkterna från Mertainen just nu. Därför fokuserar vi på dagbrotten Leveäniemi och Gruvberget i Svappavaara och låter Mertainen vila tills marknadsförutsättningarna ändrats, säger Jan Moström, LKABs vd och koncernchef.

LKAB:s strategi för att maximera pelletsproduktionen ligger fast och efterfrågan på förädlade järnmalmsprodukter är stark. Priset på de förädlade produkterna har också utvecklats positivt under året.

– Anläggningarna i Mertainen kommer att hållas i sånt skick att vi kan starta produktionen med några månaders varsel. Därmed har vi beredskap inför en förändrad efterfrågan på grovfines. Det globala behovet av stål och därmed järnmalm kommer i grunden att bestå lång tid framöver, säger Jan Moström.

Som en konsekvens av beslutet har LKABs styrelse även beslutat att skriva ner värdet på LKABs tillgångar med 1,2 miljarder kronor, vilket kommer att påverka resultatet för det fjärde kvartalet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062