23948sdkhjf

Oskarshamn 3 stoppad

Kärnreaktor O3 i Oskarshamn stoppades oväntat på torsdagsmorgonen efter ett misstänkt ventilläckage.
– Vi sitter just nu i ett kortstoppsmöte och får lite mer information, säger Henrik Eriksson kommunkatör på OKG till aftonbladet.se.

O3 hade just kommit upp i full produktion efter att ha varit nedstängd sedan 27 november efter en bränsleskada.

Den 27 november avbröts produktionen på O3 för åtgärd av en bränsleskada. 8 december levererade O3 åter el till det svenska kraftnätet, nästan ett dygn tidigare än planerat.

Oskarshamn 3 har under 2016 hittills producerat 10,1 miljarder kilowattimmar el till industrin och till de svenska hushållen och därmed har slagit 2015 års produktionsrekord.

Under sina dryga 31 år har O3 slagit många produktionsrekord, inte minst efter det stora moderniseringsprojektet i början av 2000-talet då anläggningen blev ett av de största kärnkraftverken i sitt slag med en bruttokapacitet på 1 450 megawatt.

Förra året noterade O3 en årsproduktion som för första gången översteg 10 miljarder kilowattimmar. I lördags, den 10 december, gick dock anläggningen om den gamla rekordleveransen och mot slutet av 2016 beräknas anläggningen kunna stoltsera med en årsproduktion på 10,8 miljarder kilowattimmar.

– Det är stort att vi årligen levererar en energimängd som motsvarar ungefär en halv miljon villors årsförbrukning, säger Mats Ekblad, produktionschef på O3.

Med en teknisk livslängd på sextio år är förhoppningen att O3 ska leverera el till 2045, därför har framtiden med all säkerhet fler rekordleveranser i sitt sköte.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141