23948sdkhjf

Bioterminal i Karlskoga invigd

25 januari invigdes Moelvens Bioterminal i Karlskoga som bland annat ska förse Fortums nya biokraftvärmeverk i Värtan i Stockholm med biobränsle när det tas i drift under 2016.
bild: vd Staffan Vilhelmsson, Vänerbränsle AB, vd Fredrik Wallenstad, Moelven Valåsen AB, EU-parlamentarikern Fredrick Federley (C) och head of biomass trading Kjell. E. Nilsson, Fortum AB. (Foto: Tor Halvorsrud)

Bioterminalen blir lager- och distributionscentral för biprodukter som sågspån och torrflis från Moelvens sågverk i Valåsen i Karlskoga samt flisade grenar, stamvedsflis och toppar från skogen.

Vänerbränsle AB står för den operationella driften av terminalen.

– Det är givetvis viktigt att få betalt för biprodukterna, men avsättningen är än viktigare. Våra industrier stannar på en eller någon dag om det inte kontinuerligt forslas bort, säger vd Staffan Vilhelmsson i Vänerbränsle AB.

Bioterminalen i Karlskoga kommer att vara en av de största leverantörerna av biobränslen på järnväg till Fortums biokraftvärmeverk i Värtan.

Cirka 25 tågset, med 27 vagnar med tre containrar på varje vagn, med sågspån och andra biobränslen, kommer årligen fraktas från Karlskoga till biokraftvärmeverket.

Fortum har investerat 4,5 miljarder kronor i det nya biokraftvärmeverket som ska producera både värme och el. Biobränslet kommer årligen att omvandlas till 750 GWh el och 1700 GWh värme, vilket motsvarar uppvärmningen av cirka 190 000 normalstora lägenheter.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096