Göteborg storsatsar på biogas

| Av Redaktionen Processnet | Tipsa redaktionen

Den 12 mars invigs Göteborg Energis nya anläggning för produktion av biogas från skogsavfall. Gobigas i Ryahamnen är först i världen med att använda förgasningsteknik i stor skala för biogasproduktion.

– Chalmers laboratorium och pilotanläggning har spelat en avgörande roll för Göteborg Energis satsning på Gobigas, säger Åsa Burman, projektchef och vd för Gobigas i ett pressmeddelande.

Målet med Gobigas är att bidra till utveckling av fossilfria transporter och ett hållbart samhälle, en vision som Göteborg Energi delar med Chalmers.

Redan 2005, när Göteborg Energi bestämde sig för att börja titta på förgasning, förde man diskussioner med Chalmers. De ledde till att Göteborg Energi investerade i en förgasare i kraftcentralen på Chalmers, för att kunna testa och utveckla tekniken. Valmet Power byggde förgasaren – som är en av de största i världen för forskningsändamål – medan driften sköts av Akademiska Hus.

Sedan dess har Göteborg Energi deltagit i ett forskningssamarbete tillsammans med Valmet Power där man bland annat har testat olika bränslen. Kunskaperna har använts i utformningen av Gobigas-anläggningen, som använder samma teknik, indirekt förgasning av skogsavfall.

– Om vi inte hade börjat med att bygga den mindre förgasaren på Chalmers, så hade vi inte gått vidare med Gobigas-projektet. Chalmers anläggning är tillräckligt stor för att resultaten därifrån ska vara relevanta. När vi nu gör samma sak i ännu större skala kan vi se att det vi har testat i Chalmers-förgasaren fungerar, säger Åsa Burman.

Chalmers har också utbildat många som jobbar i projektet. Helt ny teknik kräver hög egen teknisk kompetens, och där har det akademiska bidraget varit helt avgörande, enligt Åsa Burman. Hon gjorde själv sitt examensarbete på Energiteknik på Chalmers.


Håll dig uppdaterad med Process Nordic
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Gruvor och stål är motorn

Transportmedelsindustrin, gruvor och stål, samt maskiner och metall går starkt, framgår av industrins nya gemensamma konjunkturbedömning.

Förundersökningen nedlagd

I gång igen

Ringhals 3 är tillbaka i full produktion efter den årliga översynen där fler än 2000 uppgraderingar gjordes i anläggningen. 

Svensk stålproduktion avgörande för klimatet

Datacenter på OKGs skyddsområde

Uniper har nyligen tecknat en avsiktsförklaring med nätverksoperatören BRS Networks om att etablera datacenter inom kärnkraftverket OKGs skyddsområde.

Smart optimering sparar 25 procent

Kineser köper Nordic Paper

Nordic Paper med fabriker i Bäckhammar, Åmotsfors, Säffle och norska Greåker säljs till kinesiska pappersmassagiganten Anhui Shanying Paper Industry Co.

Arkiv

Joint Venture för fossilfritt stål

SSAB, LKAB och Vattenfall har bildat ett Joint Venture-bolag för att fortsätta driva initiativet HYBRIT framåt.

En glad sommar

Solen skiner på Sunpine

”Det är skillnad på gruva och gruva”

Bergsstaten har mycket att göra just nu; resultatet från den förra prospekteringsvågen börjar synas. Dessutom ska koncessioner omprövas efter Norra kärr-domen.

Ny modell för balansering

För att möta framtida utmaningar i det nordiska kraftsystemet och samtidigt dra full nytta av utvecklingen på den europeiska elmarknaden, har Svenska kraftnät och norska Statnett tagit ett första gemensamt steg mot en förnyad balanseringsmodell.

Luft i förpackningarna

Utreder säkerhet för gruvsanering

Stänger PM8 i Kvarnsveden

PulpEye på Aspa Bruk

"Aldrig varit så säker"

EU-förslag om antidumpning

13 Mkr mot skogsskador

Koll på skogen?

Svenskarna ska vara kända för att vara ett skogsälskande folk – men har vi koll på vad skogen också används till?

Pionjäranläggning förtidspensioneras

17 juni levererade Oskarshamn 1 (O1), den första kommersiella reaktorn i Sverige, sina sista kilowattimmar el.

1

Vibrationsövervakning med HD-teknologi

Nordic Paper Åmotfors bygger ut det befintliga onlinesystemet för vibrationsmätning på PM6 med ytterligare mätpunkter från SPM.

Södrastöd till forskningen

Ingenjörer topprankar ABB

ABB har levererat DolWin2

Preem Gas AB danskt

Inget jobbsug i miljösektorn

Ökad malmproduktion 2016

Nya material från skogen

Investment in bar finishing capabilities

Cassandras vd delgiven

Staten berett gå in i Pajala

Nyinvigde världens modernaste

Bygger vätgasanläggning

Vill minska processindustrins utsläpp

1

Genombrottsorder för Svenska Aerogel

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.123