23948sdkhjf

Göteborg storsatsar på biogas

Den 12 mars invigs Göteborg Energis nya anläggning för produktion av biogas från skogsavfall. Gobigas i Ryahamnen är först i världen med att använda förgasningsteknik i stor skala för biogasproduktion.
– Chalmers laboratorium och pilotanläggning har spelat en avgörande roll för Göteborg Energis satsning på Gobigas, säger Åsa Burman, projektchef och vd för Gobigas i ett pressmeddelande.

Målet med Gobigas är att bidra till utveckling av fossilfria transporter och ett hållbart samhälle, en vision som Göteborg Energi delar med Chalmers.

Redan 2005, när Göteborg Energi bestämde sig för att börja titta på förgasning, förde man diskussioner med Chalmers. De ledde till att Göteborg Energi investerade i en förgasare i kraftcentralen på Chalmers, för att kunna testa och utveckla tekniken. Valmet Power byggde förgasaren – som är en av de största i världen för forskningsändamål – medan driften sköts av Akademiska Hus.

Sedan dess har Göteborg Energi deltagit i ett forskningssamarbete tillsammans med Valmet Power där man bland annat har testat olika bränslen. Kunskaperna har använts i utformningen av Gobigas-anläggningen, som använder samma teknik, indirekt förgasning av skogsavfall.

– Om vi inte hade börjat med att bygga den mindre förgasaren på Chalmers, så hade vi inte gått vidare med Gobigas-projektet. Chalmers anläggning är tillräckligt stor för att resultaten därifrån ska vara relevanta. När vi nu gör samma sak i ännu större skala kan vi se att det vi har testat i Chalmers-förgasaren fungerar, säger Åsa Burman.

Chalmers har också utbildat många som jobbar i projektet. Helt ny teknik kräver hög egen teknisk kompetens, och där har det akademiska bidraget varit helt avgörande, enligt Åsa Burman. Hon gjorde själv sitt examensarbete på Energiteknik på Chalmers.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141