Göteborg storsatsar på biogas

| Av Redaktionen Processnet | Tipsa redaktionen

Den 12 mars invigs Göteborg Energis nya anläggning för produktion av biogas från skogsavfall. Gobigas i Ryahamnen är först i världen med att använda förgasningsteknik i stor skala för biogasproduktion.

– Chalmers laboratorium och pilotanläggning har spelat en avgörande roll för Göteborg Energis satsning på Gobigas, säger Åsa Burman, projektchef och vd för Gobigas i ett pressmeddelande.

Målet med Gobigas är att bidra till utveckling av fossilfria transporter och ett hållbart samhälle, en vision som Göteborg Energi delar med Chalmers.

Redan 2005, när Göteborg Energi bestämde sig för att börja titta på förgasning, förde man diskussioner med Chalmers. De ledde till att Göteborg Energi investerade i en förgasare i kraftcentralen på Chalmers, för att kunna testa och utveckla tekniken. Valmet Power byggde förgasaren – som är en av de största i världen för forskningsändamål – medan driften sköts av Akademiska Hus.

Sedan dess har Göteborg Energi deltagit i ett forskningssamarbete tillsammans med Valmet Power där man bland annat har testat olika bränslen. Kunskaperna har använts i utformningen av Gobigas-anläggningen, som använder samma teknik, indirekt förgasning av skogsavfall.

– Om vi inte hade börjat med att bygga den mindre förgasaren på Chalmers, så hade vi inte gått vidare med Gobigas-projektet. Chalmers anläggning är tillräckligt stor för att resultaten därifrån ska vara relevanta. När vi nu gör samma sak i ännu större skala kan vi se att det vi har testat i Chalmers-förgasaren fungerar, säger Åsa Burman.

Chalmers har också utbildat många som jobbar i projektet. Helt ny teknik kräver hög egen teknisk kompetens, och där har det akademiska bidraget varit helt avgörande, enligt Åsa Burman. Hon gjorde själv sitt examensarbete på Energiteknik på Chalmers.


Håll dig uppdaterad med Process Nordic
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Unik metod för gruvavfall

Rester blir biovätgas och bioplast

Ökar mer än förväntat

Försäljningen ökar mer än förväntat, produktionen var den högsta någonsin i ett enskilt kvartal. 

Drönare ska säkra gruvorna

Autonoma drönare som inspekterar svåråtkomliga gruvschakt efter sprängningar i berget ska bidra till en säkrare gruvmiljö. Utvecklingen av autonom robotik i gruvor leds av forskare vid Luleå tekniska universitet som en viktig del av framtidens gruvdrift.

Klimatklivet – ska göra biogasen möjlig

Cellulosa framtidens textilier

Nu JO-anmäler vi...

Arkiv

Södra vill transportera fossilfritt 2030

Ersätter fossila barriärer

Förbereder en finsk inflytt

Aluminium intressant alternativ

Forskning kring förgasning får 78 Mkr

Lärosätena saknar säkerhetskurser

Processindustrins framtida ingenjörer får ingen ordentlig säkerhetsutbildning. Riskanalys och processäkerhet saknas på schemat hos flera lärosäten – och de kurser som finns är valbara.

JO-anmäler Naturvårdsverket

Varmhållning undviker saltad nota

Regeringen satsar 37 Mdkr på FoU

Försiktig stubbskörd är inget hot

Regeringen satsar 37 Mdkr på FoU

Beslut om tysklandsförbindelse

Svenska kraftnäts styrelse har tagit beslut om en elförbindelse mellan södra Sverige och nordöstra Tyskland. Kraftnäts del av projektet bedöms till 3,2 Mdkr. Förbindelsen ska vara i drift 2025/2026.

Malmberget uppdateras

Optimerar stränggjutningsprocessen

Förbereder finsk inflytt

Brister i flertalet gruvsaneringar

Saneringar utan tekniskt underlag, få markprover och efterbehandlingsplaner som inte följs. I 26 av 32 gruvsaneringar krävdes ytterligare åtgärder för att skydda människors hälsa och miljö. Det är slutsatsen när myndigheterna undersökt de senaste trettio årens saneringar.

Ljus framtid för förnybart

Göran Persson in i LKAB

Omkom i fallolycka på Rönnskärsverken

Märket är satt – 6,5 procent på tre år

Märket är satt – 6,5 procent på tre år

Toppbagare besöker Nordic Paper

Omkom efter fall från hög höjd

"Cementindustrin är viktig för Sverige”

Här fylls lagrad rom på tub

”Frihet från subventioner enda hållbara”

Stopp för Beowulf i Kallak

Södras älgskador 450 Mkr årligen

Nordkalk överklagar kalkugnsolyckan

Sänd till en kollega

0.119