23948sdkhjf

Nya mätsystem ska ge lönsam processindustri

I ett nytt projekt ska nu forskare vid Luleå tekniska universitet, LTU, utveckla statistiska metoder som kan hantera problemet. Detta ska i slutändan skapa en effektivare och mer lönsam processindustri.
Inom processindustrin görs ständiga mätningar under tillverkningen för att uppnå bra kvalitet på produkterna. Problemet är dock att de statistiska metoder som ska tolka informationen har brister. Dessa ska nu lösas av forskare vid Luleå tekniska universitet, enligt Kvalitetsmagasinet.

– Mätsystemen utvecklas hela tiden medan vissa av de statistiska metoderna inom vårt fält har funnits i 70 till 80 år. Även om metoderna utvecklas hela tiden kvarstår viktiga problem som behöver lösas för att metoderna ska vara effektiva hjälpmedel, säger Erik Vanhatalo, universitetslektor inom kvalitetsteknik vid LTU och en av projektets nyckelpersoner till Kvalitetsmagasinet.

Det fyraåriga projektet på 5,1 miljoner kronor är beviljat av Vetenskapsrådet, och är ett internationellt samarbete mellan kvalitetsforskare från Sverige och Danmark.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.065